2012年3月24日 星期六

我的隨手冊

從網路上睇到好多台灣嘅背包客為自己嘅旅程製作一本度身嘅旅遊手冊,最初都只係一睇算吧,但慢慢又覺得自己做返本都唔難吖!而且我原本都已經做咗一本比較簡單粗糙嘅資料,只要將啲資料再更新同加插一啲詳細地圖就可以做到,所以最後自己亦郁手做返本啊!







最初簡單粗糙哩本只係將有用嘅資料集合後縮印釘裝埋一齊便算



簡單寫出每日行程



行車時刻表當然不能少



地圖亦不能缺


最後計算每日開資係我哋自由行重要嘅一環


哩本就係第一次自製嘅隨手冊,為方便携帶所以選用A5 size,即A4分兩份。


由於311嘅源故,一啲救助資料不能缺啊!所以首先列出一啲喺日本緊急時要用嘅電話,例如中國註大阪領事館、護照遺失、信用咭報失等,跟住就係航班資料及每人預算開支。


每日行程概要


酒店資料及位置


到達關西機場後要到JR Counter買JR West Pass 及嵯峨火車票


嵯峨火車嘅時刻表及坐位表印定出嚟會比較容易同counter職員溝通


每日詳細行程


查定每程交通嘅時刻表,時間容易掌握之外,上車前對一對列車水牌減低搭錯車嘅機會。
(頭幾頁計算錯誤,所以印出嚟時啲字太過貼邊沿,要再裁剪過先再cut開兩份。)



經過裁剪後,位置就啱啱好啊!


由於不能將全日所有班次詳細顯示,所以我通常會揀定最想搭嗰幾班列車每站嘅行車時間外,其他嘅就用一個概括嘅時刻表作參考,哩個表尤其當要揀選搭快速班次時就可一目了然啊!


行程中嘅位置大多從google map上印出嚟



有啲觀光地圖如用A5太細,跟本睇唔清楚,所以選用返A4 size。


但有馬溫泉區的地圖就算用A4 size都覺得太細,所以就把原張地圖放入手冊算吧!



另外有啲地圖仔就直接剪落嚟貼上去。


.


景點簡單介紹



京都大多景點都用巴士,所以準備埋巴士時刻表。

 

某啲展館嘅開放時間


 

當然食嘅不能少啊!


雖然啲日元高企,但一場去到,唔多唔少都要買吓嘢啊!


又買嘢、又食嘢,每日都要盤算吓用咗幾多錢,以免頭幾天就使大咗,無錢埋尾啊!


後面留幾版空白嘅寫吓啲無聊嘢或蓋紀念印


最後加上一個膠套以便放置一啲入場卷、收據或地圖之類嘅嘢。


大功告成,完成後同正文嘅京、阪、神攻略一樣大,不過就薄好多啊!

以下兩條link可以參考到Anita及 A*I Style嘅旅遊手冊製作。
http://anita225.pixnet.net/blog/post/26260842
http://aistyle.pixnet.net/blog/post/29589298



6 則留言:


  1. [版主回覆03/27/2012 19:40:17]見人哋做得幾靚, 所以都手癢癢想整返本啊! 比起其他人, 我都唔算好認真, 只係將啲零碎資料集返埋一齊啫!

    回覆刪除
  2. Wow ~ 彩色印刷 ? 駛唔駛 Pro 得咁交關呀 , 呢類行程編排我都有寫 , 不過求其搵幾張爛紙寫低咋 , 你寫得咁齊全 , 有冇諗過拎出去賣呀 ? 有得諗喎 . haha ...
    [版主回覆03/29/2012 07:47:37]我之前都係將啲時刻表同地圖印或寫喺一叠紙上, 行程一路去, 啲紙就一路拋, 返到嚟香港都應該成叠紙無晒 , 賣?? 邊值錢吖, 而且哩啲嘢就係要自己做先會感受到自由行的樂趣呀! 我真係幾享受個過程啊!

    回覆刪除
  3. wah 使唔使咁詳細@@
    [版主回覆03/30/2012 22:17:18]我成個行程都係靠佢, 所以唔可以唔詳細啊!

    回覆刪除
  4. ~~ DoNaLd & IrIs 愛閒遊 ~~2012年4月13日 下午11:39

    影多多多多多多靚相呀~
    行程開心又豐富~~ 正~~@@

    回覆刪除
  5. 勁詳細...其實有冇人以為你正職係travel planner ? XDD
    [版主回覆04/19/2012 20:35:27]哈..哈! 咁啱我有個同事、阿君又有個同事都係哩個星期尾出發大阪、京都,見搵開資料,所以佢兩個嘅行程都係我幫佢哋plan咖!

    回覆刪除
  6. 一排冇黎,原來你去完關西呢~
    係啦,想問你去邊度釘裝架? 我公司雖然有部機,但係膠片得A4 size.... 我都想幫我個瑞法trip整返本~~
    [版主回覆04/23/2012 21:16:10]係呀! 多年賞櫻心願終於可以達成呀!
    我攞去普通影印、釘裝嘅舖頭咋! 咁你可以真接將A4 cut成一半咪得囉!
    哩本手冊真係好好用, 本旅遊書放喺喼, 全程我淨係攞住佢, 沿途可以吸印仔, 喺車部問路, 一比本手冊佢睇, 就知我哋想去邊坐邊班車, 都唔使多講呀! 完成旅程之後, 哩本手冊就滿載住開心嘅回憶返嚟呀!
    你都一於整返本啦!

    回覆刪除