2010年6月24日 星期四

電療最終回 (第廿八至三十一次)

隨住今日第三十一次電療嘅結束,歷時六個半月嘅癌症治療終於告一段落啦!而家回望真係好似發咗一場惡夢咁啊!以前都睇過人哋嘅抗癌經歷,但到自己置身其中就真係另一番滋味啊!但並不回味。



哩張陪咗我個半月嘅預約咭喺今朝完成最後一次治療就比治療師收返啦!



前兩日亦見咗醫生,今次覆診嘅唐醫生係我第一次喺QE見嘅醫生,當初就係佢幫我決定用邊隻化療藥同電療次數,佢好細心咖!檢查時好緊張咁話我損咗嘅傷口都唔細,擔心會細菌感染,所以開咗好多消毒藥水比我洗傷口,另外又再開過一隻比較好啲嘅藥膏。


上次比啲藥膏都未用晒,而家又一罌,真係有排搽啊!



跟住醫生話要做嘅療程已經完晒嘞!而家只須要繼續食控制荷爾蒙藥,至於電療嘅損傷就要過多兩、三星期先可以慢慢減退,所以佢要我再休息多一個月先可以返工,復工日就定喺八月二號啊!


哩大半年唔停咁喺哩座腫瘤科大樓出出入入,終於可以同佢暫別啦!九月覆診先再返嚟啊!踏出門口嗰刹那真係唔知點解喊咗出嚟呀!



為咗好好慶祝一下,決定要好好拆返餐啊!


菜湯 + 蒜蓉包



豬排沙津



    


今次真係好感激上天嘅眷顧令我喺治療期間身體唔太差,好多發生喺其他人身上嘅問題如生飛滋、喉嚨痛、發燒甚至感染等都冇喺我身上出現。多謝天主保佑!


除此之外,喺到我好想多謝哩大半年嚟一直慰問、鼓勵、安慰我嘅親朋戚友們、同事們、BLOG友們,如果冇你哋一直喺我身邊嘅支持,喺哩段日子我都唔知點撐落去啊!每當我感到低落、唔開心、好氣餒嘅時候,見到大家比我嘅留言為我打氣或收到慰問嘅電話,立時好似打咗支強心針咁,令我好有力量咁繼續落去啊!尤其老闆、上司、同事們嘅體諒,令我可以好專心同安心咁休假做治療,除咗講多謝之外,真係唔知再可以講啲咩啦!真係好多謝...好多謝你哋啊!  I love you all !!


    多謝.....

            
            
          
.....多謝


38 則留言:

  1. 為妳高興,因為真的可以告一段落;休息過後又是條好漢 ,依點解向QE見吾倒妳,柯!可能我時時在一樓打針沒有見到妳la!祝願前程美好.....
    [版主回覆06/25/2010 15:58:00]多謝你呀! 因為我喺地下嘅4號同7號機做治療, 個位置比較入, 如果你唔係做電療跟本唔會行入去, 就連覆診都係喺地下到見, 唔使上4樓, 所以咪撞唔囉!
    我都希望你順利完成療程早日康復啦!

    回覆刪除
  2. 真係不容易!終於完成了!為您喝采!
    往後日子都要戒下口,食得健康 D,瞓多 D!做下運動!
    盡量唔好食雞羅,因為香港實在全是打針雞,激素大勁。
    呵,當年我奶奶的主診亦是唐醫生啊,他是一位十分十分十分好的醫生!
    現在我奶奶覆診定期照鼻鏡都係佢,真係好好人!好有醫德!
    希望您早日完成所有治療。
    復工後都要小心,盡量係人多的地方都帶口罩羅,
    以免無謂的細菌入侵,傷風感冒都唔好啦!
    加油啊!
     
    [版主回覆06/25/2010 16:06:00]真係! 真係唔容易, 而家回想返啲化療針真係重有啲怕怕啊!
    而家都重戒緊口呀! 而且有啲嘢係以後都唔可以食, 我平時都唔係好鐘意食肉, 不過都最鐘意食雞, 但而家連我唯一鐘意食嘅肉類都冇埋啊!
    原來你奶奶都係睇唐醫生咖! 我只係第一次同今次係佢睇, 其次Angus Leung都好好, 亦係我遇到最多次, 其餘嗰啲就真係好求奇, 尤其個女醫生就衰到冇人有囉! 不過無辦法啦! 又唔可以自己簡醫生。
    多謝晒你嘅鼓勵同一直以嚟提供有用嘅資料呀!

    回覆刪除
  3. 恭喜妳終於完成這些治療啦!
    小心護理皮膚, 好好休息, 養好身體!
    祝身心康泰!
    [版主回覆06/25/2010 16:09:00]多謝你呀! 你都要好好休息, 放埋哩幾日假你就要返工啦! 希望你以後都順順利利, 身體健康啊!   

    回覆刪除
  4. 叻叻叻叻叻叻叻叻叻叻叻叻叻叻叻叻叻!!!  \ ( ^ v ^ ) /
    辛苦你了... : )
    Pui
     
    [版主回覆06/25/2010 16:10:00]! 終於捱完啦! 等我瞓夠就搵你慶功啦!

    回覆刪除
  5. Congratulations!!
    對自己好D, 食餐勁就梗要,食得是福!!看見妳完成哂D療程, 心情也Happy自己化療反應都少D, 一切小心為上, 為妳高呼 Yeah!!  
    [版主回覆06/25/2010 16:12:00]好快我都可以為你 Yeah 啊! 所以你都要比心機努力啲啊!  我會一直支持你咖! 加油....加油!!

    回覆刪除
  6. 為妳感恩,終於完成晒療程啦!叻女!
    [版主回覆06/25/2010 16:23:00]多謝你呀! 你重有四枝都好快咖啦! 比心機呀!  

    回覆刪除
  7. 恭喜啊  祝早日徹徹底底的康復 !
    QE那座大樓 , 曾幾何時也是我陪媽媽共同經歷人生的地方 , 不敢回憶 , 但未能忘記呢 .......
    [版主回覆06/25/2010 16:24:00]多謝你呀! 係呀! 哩啲經歷真係永世難忘呀! 但唔想重溫囉!

    回覆刪除
  8. 好啊,好消息,告一段落,新開始,祝之後順順利利。
    [版主回覆06/25/2010 16:25:00]係呀! 我都希望以後可以順利呀!

    回覆刪除
  9. Shirley :           總算捱過最艱難既日子 , 打後時間就好好咁調理好身體 , 之後再去 "日本" 玩鋪勁既 . 
    Bye Bye !
    [版主回覆06/25/2010 16:29:00]多謝你呀man wai!! 哩段時間多得有你嘅支持啊!
    我而家真係想好似倪匡咁走去機場同航空公司講, 有咩機位去日本即刻飛嘅就比我啦! ! 你當我發開口夢啦!

    回覆刪除
  10. 嘿, 又一條好漢 . . . .  好女子 .才對    好好休息, 不要太急進補 . . . . 不單是雞, 燕窩也不是時候  運動時也要注意未康復的皮膚   . . . . 北海道會等妳的, 放心
    [版主回覆06/25/2010 16:35:00]我要同啲雞+燕窩絶交啦! 以後都可以食佢哋啊! 暫時我都未有氣力去做運動啊! 所以真係要抖一排先得! 旅行就更加要再再再一排啦!
    真係多謝你一直以嚟嘅鼓勵同慰問, 又成日影啲靚相比我睇, 希望好快到我可以寫返個遊記比你睇吓而唔再係病歷啊!

    回覆刪除
  11. 好嘢!終於都完成所有療程,要好好慶祝,
    不過記住唔好攞重嘢!買東西揾人幫你拿呀!
    調理好身體,先至好返工,再一次恭喜你.
    [版主回覆06/25/2010 16:38:00]多謝...多謝! 而家我都唔敢比佢(即係隻左手呀!) 攞嘢! 就算手袋我都用右手, 因為我好擔心會水腫啊!
    好多謝你一直嘅鼓勵同分享你嘅經驗比我, 令我更了解自己嘅情況啊!
    希望大家以後都健健康康啊!

    回覆刪除
  12. 恭喜,賀喜!
    你真的很勇敢,很堅強!
    否極泰來!
    [版主回覆06/25/2010 16:38:00]多謝..多謝你啊!

    回覆刪除
  13. Shirley:
    感謝神!你已順利完成所有療程,真替你高興!
    下星期一我會開始電療,而標靶針就仲有11次哩!
    願主恩永溢!
    [版主回覆06/25/2010 16:41:00]咁你都係好消息喎! 我都為你祈禱希望你嘅療程順利啊! 好快我都可以同你講聲"我戥你高興啊"

    回覆刪除
  14. 大塚家的小灰灰2010年6月25日 下午1:33

    係、小灰灰都覚得要Thanks God(s) 、世間依然有好多好人、多得好人們互相支持、難関先可以渡過得容易一点、、、祝你快D 好返晒
    PS:  小灰灰其實係無宗教、但尊重各位所信0既神。 
    [版主回覆06/25/2010 16:41:00]Thank you!!

    回覆刪除
  15. 希望D皮膚損傷快D好返,快D重投以前的生活,快D去旅行。yeah!
    [版主回覆06/25/2010 18:36:00]承你貴言呀! 八月一切就回復正常啦!

    回覆刪除
  16. 恭喜您~ 您畢業啦~ 以後唔會再來了~
     
    [版主回覆06/25/2010 18:37:00]多謝晒! 啲衰嘢都遠離大家啊!

    回覆刪除
  17. 真的極度替你高興! 終於完成艱辛的治療! 我有D眼濕濕呀!
    以後一定要好好take care自己!
    主必看顧!
    [版主回覆06/27/2010 20:58:00]多謝...多謝!! 你都要繼續努力啊!

    回覆刪除
  18. 恭喜晒!!是時候重新變為「遊記」BLOG喇....!!
    [版主回覆06/27/2010 20:59:00]! 多謝....多謝! 希望年尾可以飛返轉啦!

    回覆刪除
  19. 哈哈,原來你又係QE既客仔,回想當日我做埋最後一次電療,心/身都鬆晒,不過就沒有同張電療咭影相.咁就可以計劃去旅行目的地.
    [版主回覆06/27/2010 21:01:00]因為知最後一日電療就會收返張咭, 所以影底啲戰績啫!

    回覆刪除
  20. 噢,上岸喇,恭喜晒呀,不要怪小子遲來,接不到妳上岸添。
    記得來日多點接觸陽光、海灘與郊野公園,正能量0黎0架,對身體一定有好處。
    [版主回覆06/27/2010 21:03:00]我當然唔怪小子啦! 重要多謝你一直以嚟嘅鼓勵呀!
    我以後會好似小子咁講接觸多啲戶外活動咖啦! 以前太過懶惰啦!

    回覆刪除
  21. 希望可以澈底根治呀!!!
    [版主回覆06/27/2010 21:03:00]我都希望啦! 多謝你啊!

    回覆刪除
  22. Shirley, 知道你順利完成整個路程, 實在為你高興, 為何不好好的休息多點才上班呢? 你的毛髮還未長出, 倒不如年底當身體強壯點才考慮上班啦!  你要吃控制荷爾蒙藥, 有什麼副作用呢? 我完成電療後也要吃, 幾時開始吃呢?
    [版主回覆06/27/2010 21:08:00]醫生評估過話抖多個月都可以正常生活, 所以咪決定返工囉! 其實我都重有假, 如果到時真係未得先再攞假休息啦! 因為我真係好想回覆返一啲正常嘅生活啊!
    我今晚先開始食控制荷爾蒙藥, 醫生喺電療後第三個星期就開比我食, 但因為之前有病友睇私家醫生話唔好電療同食藥一齊做, 咁會有15%機會令乳房組織變質, 所以我咪今晚先開始食囉!

    回覆刪除
  23. 我送上誠心的祝福
    希望你早日康復,告別這些日子
    然後繼續開開心心去旅行
    加油啊!
     
    [版主回覆06/27/2010 21:09:00]多謝晒你啊!

    回覆刪除
  24. 終於捱完啦恭喜晒~ 返工前呢個月要玩盡佢~~
    [版主回覆06/27/2010 21:10:00]多謝晒, 不過哩個月都主要係休息, 所以都唔會點去玩, 玩到盡就更加冇可能啦!  要盡就再要遲啲啦!

    回覆刪除
  25. AQ cream隔離的一包包黃色液體是什麼??
    [版主回覆06/27/2010 21:13:00]黃色液體係洗傷口嘅消毒藥水嚟咖! 因為電完嘅位置尤其腋下都損晒, 醫生擔心會細菌感染, 而且損咗位置亦唔適合搽藥膏住, 所以比哩啲消毒藥水我洗傷口囉! 洗咗啲死皮, 個傷口又真係埋得快啲啊!

    回覆刪除
  26. 恭喜晒妳呢! 盡在不言中
    [版主回覆06/27/2010 21:13:00]多謝你呀!

    回覆刪除
  27. 學小子?會曬到妳黑黝黝的,唔靚0架,想清楚呀,哈哈!
    [版主回覆06/28/2010 19:29:00]哈...哈!  我一向都唔係靚女, 所以黑就黑啦! 而家最緊要係健康啊!

    回覆刪除
  28. Yeah! 太好了,恭喜哂!
    中醫話南方人一定要吃飯,身體才會好
    記住唔好亂吃補品
    唔好食生冷野,E d 係女人大忌
    唔好怪我老人家多嘴 ,我 18-22 時都唔聽及唔信
    現在唔到我唔聽話
     
    [版主回覆06/28/2010 19:33:00]多謝你啊!
    我而家都戒緊口, 好多嘢都話唔食得, 不過無計啦! 為食對自己都冇好處啊! 咁就唯有聽話啦!
     

    回覆刪除
  29. 這個大 project 終於完成啦,真替你高興呀!
    [版主回覆06/28/2010 19:33:00]係呀! 終於完成啦! 多謝晒你啊!

    回覆刪除
  30. 高興妳得「悟」了!
    [版主回覆07/01/2010 11:04:00]!!

    回覆刪除
  31. 恭喜!恭喜!
    [版主回覆07/01/2010 11:03:00]Thank you!!

    回覆刪除
  32. Yeah~大功告成!  Congratulations!!
    [版主回覆07/01/2010 11:04:00]Thank you!!

    回覆刪除
  33. 抗戰勝利!
    [版主回覆07/01/2010 11:04:00]Yeah!! Thank you !!

    回覆刪除
  34. 好番要食得健康d(牛雞都唔好食...hahaha 最好食齋), 唔好涯咁多夜....重有, 做運動!!!
    [版主回覆07/02/2010 15:07:00]多謝你呀! 而家雞、鵝、鴨、牛都戒晒啦! 就算齋裡面都有好多嘢唔食得, 豆同菇都係其中之一呀! 所以而家食嘢都幾煩呀!
    等電療嘅傷口好晒我會開始去游水,咁多種運動我最鐘意就係游水嘞!

    回覆刪除
  35. 嗨, 你咁叻ge, 可以嚮部機門口影相ge, 我影咗一張唔清唔楚, 仲俾個放射師大叫"有人影相呀! 捉住佢~"
    嚇到我張部相機掉咗落隔離個袋, 仲立即攞部電話扮打電話, 後尾個workman走埋嚟叫我 "No, No, No," 我望住佢, 佢就走咗! 乜我個樣似菲傭咩? 同我講英文? 總言之, 得啖笑, 遲d俾張相你睇!
    [版主回覆07/04/2010 11:10:00]叻咩鬼吖! 其實last day嗰日好早做治療, 咁啱嗰兩個治療師入咗去治療室, 門口個姐姐又行開咗, 出面又冇咩人, 所以咪快手快腳影咗幅囉! 
    不過你話佢哋同你講英文又幾搞笑喎!

    回覆刪除
  36. 恭喜晒~ 捱過o左啦, 以後要小心注意飲食~  保重呀~
    [版主回覆07/05/2010 10:44:00]多謝晒你啊!

    回覆刪除
  37. 畢業啦,恭喜哂!

    回覆刪除
  38. 想問一下你電療時...會不會因電的次數增加會感到好口乾..
    因我快要做電療啦...好擔心...
    [版主回覆07/23/2010 17:37:00]Hmm....其實我每次電完都會感到口乾, 但我又唔覺隨住次數增加而感覺增加啊! 我有帶定一樽水, 每次電完都會立刻飲, 返到屋企就更加要盡量飲多啲水囉! 我媽咪亦煲啲竹庶矛根馬蹄水同埋一啲家常湯水。
    你唔好太擔心啦! 電療比起化療真係濕濕碎咖咋! 我雖然腋下位都有電到損咗, 但只要完晒療程個幾兩個星期就可復原咖啦! 我而家都冇嘢啦! 每朝重可以去游水添呀!
    醫院通知咗你幾時開始電未呀? 盡量放鬆心情啦! 你咁緊張對你嘅身體都唔好啊! relax ~ 你唔放心我借埋個膽比你用住先嘞! 好快個多月後你就會冇晒事咖啦!
     

    回覆刪除