2016年5月2日 星期一

Day 4 @ 首爾林、廣藏市場 、樂天首爾 、梨大

2016年4月11日

地鉄 2號線 (綠色) 換 3號線 (橙色) 換 1號線 (藍色) | 梨大 (241) → 乙支路三街 (203/330) → 鈡路三街 (329/130) → 鈡路五街 (129)
地鉄 1號線 (藍色) 換 2號線(綠色)  | 鈡路五街 (129) → 市厅 (132/201) → 梨大 (241)
地鉄 2號線 (綠色) 換 1號線 (藍色) | 梨大 (241) → 市厅 (201/132) → 首尔站 (133)
地鉄 1號線 (藍色) 換 2號線 (綠色) | 首尔站 (133) → 市厅 (132/201) → 梨大 (241)


哩日原本去南怡島同埋春川,但因B女媽咪對腳唔係咁舒服,所以美領隊細心地改行程去首爾林郊遊野餐。

首爾林 (文章來自:韓國觀光公社)
至2005年6月18日首爾林正式開園前,歷經過纛島長時間的生成與變遷,這裡曾經是皇帝的狩獵場及驗兵場,後作為上水源保護區、高爾夫球場、賽馬場、體育公園等用途。目前首爾林擁有35萬坪的規模,由5個主題園區構成,蛻變成為東部居民及1,100萬首爾市民的大規模生態空間,足可以媲美英國海德公園、紐約中央公園。


兩旁長滿櫻花樹






 好悠閒嘅地方,當日好多學生,包括幼稚園、小學同中學生都喺到有活動同寫生。



我哋大家對哩個遊樂場都好有興趣,咁長嘅滑梯香港而家好少有,好想去玩,但太多小朋友,唔係幾好意思走埋去玩。

好大嘅空地,好舒服呀!我哋都搵張枱坐底,一坐底有個踏單車嘅人放底張Menu,原來公園內都可以叫外賣咖!

哩班學生就啱啱叫咗外賣,大叔就將外賣送到。

我哋就自備咗食物,係團友們一早食早餐時買嘅紫菜包飯,B女至鐘意啊!

真係唔該晒美領同團友 - 勤哥同Gloria嘅心思啊!


大家坐坐、抖抖,食飽飽後就繼續下一個項目 - 廣藏市場。


廣藏市場 (文章來源:韓國觀光公社)
朝鮮末期韓國國內政勢反覆昏迷之中,因日本、中國等列強的勢力角逐戰而像風中殘燭般。1904年高宗即位41年締結“乙巳條約”後,實質上的主權掌握在日本的手裡, 隨著日本的經濟侵略政策企圖,南大門市場的經營權也被剝奪。日本的經濟侵略主要以經濟輸入為主,為了讓恢復國權擁有經濟後盾,著眼於設立東大門廣藏市場的金宗漢等三位發起人以捐助的方式投資,以現金100,000韓元為創業基金。
市場營運初期主要往來商品以農水產物、柴炭等,不過是從加平、蠹島、利川、鐵原等地以牛馬車運來的小規模單調原始的市場機能。現今的主要商品以絲綢、綿麻布料(韓服)、紡織品(西服、洋裝)、女性服飾製品、刺繡農、寢具、手藝品、螺鈿漆器、廚房用品、國外輸入品、蔬果、乾漁貨、祭祀用品、生鮮、肉品、蔬菜等,具有相當大量的交易規模,可以稱為値得驕傲的綜合性市場。現在已被指定為世界觀光的景點,是來到韓國的外國觀光客必經景點之一。

廣場起點以賣衣服為主



跟住有土產、雜貨


廣場後段有好多賣漬制食品

好多漬蟹,不過哩啲我哋就唔敢食。





最後段就係食市

哩檔賣煎紅豆餅嘅好出名,好多人排隊買咖!我哋都有買嚟試吓!確實幾好食啊!

我至鐘意嘅士多啤利呀!


哩啲拌飯都成日喺韓劇出現。

甜米露我要留返聽日去汗蒸幕先飲。


啲韓服靚過東大門嗰邊好多呀!




行咗一圈,B女最大收穫買到三套衫,到此一遊後就先同B女返酒店比佢休息。

跟住我哋再去首爾站嘅樂天廣場繼續買、買、買。


個個到買到一車車,但我哋六個人先買滿兩個普通超市嘅膠攬,我只係買咗幾包腰果、杏仁做手信。


跟住就返酒店接B女落街食飯,哩晚無咩特別,只求其喺酒店附近揀咗間小店,不過食物幾唔錯啊!

六個人叫咗五個餐

石頭鍋飯

搞呀搞

搞掂食得

辣豆腐湯

餃子好好味,個湯底係魚湯嚟。

牛肋骨,超好味!

我已經愛上嘅水冷麵,而家都好回味呀!

食飽後大家返上房沖個涼,抖一抖後,就去酒店附近食炸雞。






食飽飽吹完水後就大家各自返酒店執行李啦!今次執行李執得最輕鬆!個喼少有重有大把位,而且重係啱啱20KGS,我去日本係一定唔得囉!

哩四日嘅收穫!所以執喼無難度呀!個後備小喼都唔使攞出嚟用呀!







3 則留言:

  1. 好詳細呀,不過敏大人掃街係仁寺洞

    回覆刪除
    回覆
    1. 哈…哈!係呀!我重想就咁渾過去添!

      刪除
    2. 作者已經移除這則留言。

      刪除