2013年5月22日 星期三

Day 6.2 @ 新穂高 (Part 1)

2013年4月27日 下雪
09:40~10:13 | 
飛驒環保巴士 平湯溫泉 → 新穂高ロープウェイ
10:30~10:35 | 空中纜車 |新穂高ロープウェイ 鍋平高原駅
10:35~10:37 | 徒步 |鍋平高原駅→ しらかば平
10:45~10:52 | 雙層空中纜車 |しらかば平 西穂高口ープウェイ11:45~11:52 | 雙層空中纜車 |西穂高口ープウェイしらかば平 しらかば平12:28~12:30 | 徒步 |しらかば平 鍋平高原駅12:30~12:35 | 空中纜車 |鍋平高原駅新穂高ロープウェイ 新穂高ロープウェイ12:55~14:28 | 濃飛巴士 新穂高ロープウェイ→ 高山濃飛巴士中心16:00~18:40 | 濃飛巴士 高山濃飛巴士中心→ 名古屋名鉄巴士中心名鉄グランドホテル
(交通收費及詳細資料請往交通篇)
酒店:名鉄グランドホテル

安置好行李之後就去窗口用張套票換纜車乘車劵。

.


天氣真係好差
.


幾分鐘後就到咗鍋平高原駅,出咗駅沿住條路行去對面しらかば平駅

.

.


.

.



しらかば平
駅對出有個足湯


今次喺搭全日本唯一嘅雙層纜車,纜車越上,出面嘅景就越嚟越蒙。最後就白茫茫。

雖然知道去展望台都唔會睇到啲咩!但山長水遠嚟到無理由唔出去睇吓!



.

.


由於實在太風雪,所以我哋搵工作人員幫我哋影咗張相就沖沖返入室內。


工作人員比咗個牌我哋攞住嚟影,原來當得-7度,唔怪得凍到我眼、耳、口、鼻都彊晒啦!


喺手信店買咗明信片,B女有樣學樣都話要寫返張喎!


喺室內等個人暖返就出去雪之回廊。如果好天,哩到都可以玩成個鐘。不過而家出去見識見識吓吧!


白茫茫一片


好專心咁影相,比人喺後面影添。


啲日本人無懼風雪,全套裝備去行山。


哩一刻啲雪景真係好靚。


好似聖誕咭上嘅聖誕節呀!



突然個天清咗好多呀!

2 則留言:

  1. 睇張相,你係凍到個豬頭咁喎?
    [版主回覆05/24/2013 07:35:24]你講得啱, 我細妹就係叫我做豬頭 唔係講笑, 真係好凍, 香港7度我想死得, 我估唔到自己可以置身喺-7度嘅地方囉!

    回覆刪除
  2. 突然個天清咗好多?
    形容到好似有古怪野出現咁喎?
    [版主回覆05/24/2013 07:36:46]真係好古怪咖! 本來蒙查查, 突然啲雪停咗, 成個天清晒, 不過只係維持咗分幾鐘又回復原狀啦!

    回覆刪除